Friday, 23 May 2014

Hurt enough


Hello guys and gals. I always asked how are you? Now I want to change it. How was your life? Well, for me.. I am currently changing my life to be a better and stronger person than yesterday. Wanna know why? Okay. 

The past few days, my boyfriend and I are not "together" anymore. Why? Because he always have something to do with his friends. Always. It's like, there is no "me" in his life. No more "us".
 All I want is just time where he treat me as his special one. Like, call me telling me that he love me or he miss me. Or at least text me. But, I guess anyone can change right? I am so upset until I cried and called one of my best buddies and told her what happened. She told me, "even if you cried like a baby, you can't change what has changed. People changed and walk from our life sometimes. We just need to accept it and focus on our life better. You know, what I think that, it's not the people you miss, it was the memory or routine that he always did to you that you miss." Hmm.. I need to say, maybe my friend was right. Maybe I miss memory rather than person. Arh! I don't know. All I want is to feel special and needed again. 

I miss him. No. No. I miss the old him. The one who always told me that he love me. That always treat me like I am his special girl. Hmm. My mom said, it is time for me to forget him and focus on my life. Well, maybe my mom was right. I will change cause when someone you love might become someone you used to love, is the painful feeling. For me, I have pain and hurt enough.

#I am currently changing so if you don't hear news from me anymore..well, maybe you are one of them.

Sunday, 8 December 2013

Sedar

Assalamualaikum and good day kepada bloggers. Beberapa hari yang lalu, Ad sedar banyak benda. Percaya atau tak, kesedaran datang daripada cerita anime yang bertajuk Great Teacher Onizuka (GTO). Sebelum ni Ad fikir, tanggungjawab Ad ialah kejayaan dalam pelajaran, achieve success and buat famili happy. Tapi, Ad lupa satu benda kecil. adakah Ad happy? 

Terdapat satu ayat yang dikatakan oleh Onizuka kepada seorang muridya yang berlagak mengetahui semua benda dan tidak mahu hadir ke sekolah, "Tak ada apa yang saya perlu belajar daripada awak kerana apa yang awak belajar semuanya datang dari buku teks! Awak rasa bangga ke berfikir mengenai result awak setiap hari? Tak ka awak rasa penting untuk kita melalui hidup kita setiap hari dengan happy? Dulu, saya seorang murid yang malas, suka ponteng dan teruk perangainya. Tapi waktu saya mengetahui bahawa sekolah itu menyeronokkan kerana terdapat kawan, ia sudah terlambat. Saya dibuang. Atas sebab itulah saya menjadi guru kerana kalau saya menjadi guru, saya boleh datang ke sekolah selama-lamanya ".

Apa yang dikatakan oleh watak Onizuka tersebut, bagaikan wake up call untuk Ad. Selama ni, Ad fikir as student kita kena buat apa yang kita kena buat iaitu belajar. Tapi Ad lupa, itukah cara yang Ad nak untuk hidup Ad? Kita hidup hanya sekali ja. Puaskah kalau kita hidup hanya untuk belajar? Belajar memang perlu tetapi jangan sampai lupakan apa yang paling dalam hidup kita iaitu gembira. Mahukah kita suatu hari nanti apabila kita dah dewasa kita berfikir "Alagkah baiknya kalau aku dapat bergembira dengan rakan juga dahulu.."

Jadi,fikir-fikirkanlah... Tak apalah. Ad nak menjamah KFC dulu. Bubye. :)


Sunday, 10 November 2013

11 November 2013

Assalamualaikum and hello kepada bloggers yang tengah membaca post ni. Hari ni, Ad nak ceritakan mengenai pengajaran dalam pengalaman. Selepas lebih dua tahun mencuba untuk menjadi yang terbaik, akhirnya kegagalan yang ditemui. Ad telah mencuba untuk menjadi yang terbaik, tetapi gagal. Ad dah tak mampu untuk berselindung lagi. Tiap-tiap hari, mesti ada perubahan dalam diri. Semuanya salah Ad dan Ad ngaku. Memang Ad teruk, membebankan, jerk dan banyak lagi tapi Ad ada sifat baiknya. Memang hubungan kapel bertukar menjadi seperti suami isteri setelah dua tahun tapi perluka segala layanan ditukar juga?

Sejujurnya, Ad memang benar-benar merindui layanan dia yang dulu. Caring dan sweet. Bila Ad fikir balik, mungkin Ad selalu call dia, msj dia sebab Ad harap Ad akan jumpa balik diri dia yang dlu. Walaupun hanya 1 minit! Tapi Ad tak jumpa. Walauapapun sebabnya, Ad tetap cintakan dia! Dan semalam, Ad sedar satu benda..Ad terpaksa tinggalkan dia bukan utk diri Ad tapi, utk diri kita. Selama ni dia cakap dia banyak berkorban untuk Ad dan Ad tahu memang banyak. Tapi, sewaktu dia jatuh,selama 9 bulan, Ad yang dia cari. Kenapa bukan famili? Ad tak ada sapa kalau dia sedar, Ad hanya ada ayah, emak dengan adik..tapi sapa yang Ad boleh luahkan pasal perasaan??? Tak ada sapa. Kalau nak cakap pasal beban, Ad pikul banyak lagi. Beban apa yang Ad pikul? Beban sebagai anak sulung dan beban utk ubah diri supaya dapat jadi yang terbaik. Dan satu lagi, beban utk tinggalkan segala2 yang Ad capai dalam education utk dia! Tapi, sapa Ad utk cakap pasal hubungan ni. Ad jerk! Disebabkan Ad selalu salah, x pa..Ad faham. Ad hanya nak cakap satu ja, Ad x mampu jdi macam kak ipar dia yang memahami, jadi mcm kakak dia yang funny, dan I.Q. Ad x leh jdi mcm dia.. Ad hanya mampu jadi diri Ad. Terima atau tinggalkan Ad. Jadi, Ad hanya psrh dengan keadaan. Ad hnya mampu mngikut arus keadaan. Itu ja. Assalamualaikum..

Saturday, 9 November 2013

Be strong


Hello ladies and gentlemen!! How are you? Ceyh. Speaking lak. Kau mampu? Hehe. Maklumlah, dah lama Ad tak meng-update blog ni. Jadi, bila dah leh update ni, hmph! 3 post Ad leh update. Tu pun kalau Ad rajin la. Okay. Now, kita kembali kepada tajuk. "Be Strong."

Mengikut pengalaman Ad selama Ad hidup 16 tahun ni, ramai kawan-kawan Ad including Ad yang suka give up. Why? Because tu salah satu sikap dalam diri kita yang kita selalu praktikkan when kita menghadapi kesusahan. Most of the people that I knew, suka berfikiran sempit. Termasuk Ad. We all always think about the problem that we face instead of, finding the solution for the problem. Always think about the negative side than positive side. Ad tahu, susah untuk berfikiran positif tu.. But, hey.. this is life. No one tell you that life is going to be easy as 1 2 3.

So, this is my advice to you. "Live,Love and Laugh." Live like there is no more tomorrow, love like forever and laugh like there is no more tears. Simple concept but, wow happiness. :) So, that's all my "ideology" / opinion about life. It's all up to you on how are you going to strive your life. Happiness or darkness? .........

Wednesday, 16 January 2013

4SC1

Hype! Dah lama Ad tak update blog ni kan? Hehe. Maklumlah, sibuk and broadband expired. Well, hari ni Ad nak bercakap mengenai kelas yang Ad duduk di sekolah sekarang, iaitu 4SC1. Fuhh!! Sebut je 4SC1, ketaq kut. Mana tidaknya, ada subject baru seperti physics, biology, chemistry dan juga add math. Ia sangat hebat namun begitu, ia juga agak memeningkan. [==]

 Oh ya, sekarang mengenai buddys yang berada di dalam kelas 4SC1. Huh, where do I begin? Ok. First, perangai kawan-kawan Ad bagi tahun 2013 ni..completely berbeza. Diorang sangat serious. Macam mana Ad nak gambarkan ya...? Hmm. Kalau dulu 2012, bila cikgu tak ada dalam kelas.. mak aii.. hingaq gila. Sampai suara sendiri tak dengar. Happening gila. But, now? Cikgu ada ka, tak ada ka... huh.. senyap kut.. Situasi macam ni membuatkan Ad seperti terdengar bunyi cengkerik dalam kelas. Hmm. Maybe because diorang sedar bahawa tahun ni important and not honeymoon time. But, bagi AD.. Ad boleh nak serious macam tu, but itu bukan diri Ad. Concept Ad macam ni, "nak belajar..belajar sengguh-sungguh. Nak have fun, have fun sungguh-sungguh" Dan, seumur hidup Ad,Ad tak pandai sangat nak bersikap serious ni. Ad ni bagaikan dewasa but berperangai keanak-anakkan. Ad hanya bersikap serious, bila Ad rasa Ad perlu bersikap sebegitu. Ilmu memang penting tapi, jangan sampai lupa nak relax dan bersembang mengenai hal-hal yang happy. Actually, malas nak mengaku.. Ad rindu kelas 3A.. Kelas tahun depan, tak boring. Always gelak, and gelak, and gelak. Lawak.. :D 

Okaylah, that's all for today. Harap korang faham apa yang Ad cuba sampaikan. Itu saja. Assalamualaikum... :)

Wednesday, 26 December 2012

Bicara hati

Bila hati mula kecewa, semua yang dibuat tidak terasa sempurna. Bila perasaan dah berubah arah, tiada apa yang mampu memesongkannya kembali. Masih terasa pedihnya. Pedih yang sangat menyakitkan. Perkataan yang diluahkan masih tersemat dihati. Ku cuba untuk senyum, tetapi senyumku hambar. Ku cuba untuk ketawa tetapi tangisan yang keluar. Alangkah indahnya jika apa yang berlaku semalam, hanya sekadar mimpi ngeri. Bagaimana hendakku sembunyikan kesedihan dihati jika ia boleh dilihat dimataku? Seandainya ada yang dapat memahami hati kecilku ini, kan aku luahkan kepedihan yang aku rasai. Mulutku tidak dapat menyebut panggilan nama yang manis itu lagi. Adakah sayangku terhadapnya sudah berkurang?  Adakah hatiku sudah mulai terasa retaknya? Entahlah. Tidak pernah terlintas difikiranku yang aku akan mendengar perkataan-perkataan sebegitu. Inilah pertama kalinya. Aku sudah buntu. Aku dah tak tahu nak buat apa. Semoga ada jalan untuk aku selesaikan hal ini. Semoga aku dapat menjadi Adrina yang dulu. Dan, semoga hatiku tabah untuk menghadapi segala-galanya. Aku sudah tidak mahu memikirkan apa-apa lagi. Aku hanya akan memikirkan keluargaku. Kerana berfikir tentang keluargaku, ia sedikit sebanyak..dapat mengubat hatiku...

Friday, 7 December 2012

rindu

I tell you good night, with tears in my eyes. I wish I was there curled up by your side. Time passes but, not fast enough. I try to be strong but, I'm not tough. Your joke, your smile and your laugh ease all missing pain on this lonely night. I miss you.

Ad rindu dia. Dia yang masih bertakhta di hati Ad. Ad tertanya, dia rindu Ad tak? Atau Ad hanya menepuk sebelah tangan? Tiap-tiap malam Ad harap Ad akan dapat satu mesej tertulis 'I love You' or 'Good Night' daripada dia. Tapi, dia sibuk dan Ad tak nak kacau. Hmm. Sejak kebelakangan ni, kami sering bergaduh. Entah apa yang terjadi dengan kami. Terasa ada something yang hilang dalam hubungan kami ini. Entah apa yang hilang. Mungkin, kami dah berubah. Tidak seperti dahulu lagi. Berbalik kepada topik tadi, 'rindu'. Tiap-tiap malam sebelum tidur, Ad fikir... "Apa yang tengah buat sekarang? Nak call ke tidak? Takut dia sibuk, ada orang dengan dia. Hmm. Macam mana dia sekarang ni? Dia fikirkan Ad tak?" Ad cuba berfikiran positif dengan mengatakan "Dia sibuk. Dia ada hal." Tapi, kadang-kadang Ad lemah. 

Disebabkan Ad terlalu rindukan dia, tiap2 malam Ad selalu fikirkan dia. Everytime Ad terjaga daripada tidur secara tiba-tiba, Ad akan fikirkan dia.  Dengar lagu pun, Ad terfikirkan dia. Dalam perjalanan ketika berada di dalam kereta, Ad teringatkan dia. Dia tak pernah meninggalkan fikiran Ad. Dia selalu ada. Ad rindu dia sangat-sangat. Seandainya dia ada sebelah Ad, Ad akan cakap betapa rindunya Ad terhadap dia. :( Hmm. Ad sayang dia. Ad cintakan dia. Harap dia sedar,  Ad rindukan dia.

Tuesday, 4 December 2012

3 December 2012 (The best day ever)

Semalam merupakan hari yang paling menyeronokkan serta bermakna bagi Ad. Akhirnya, Ad dapat jugak meluangkan masa bersama husband Ad. Ad dapat melepaskan rindu yang Ad dah tahan selama sebulan. Dan yang paling best, kami have fun di Carnivall. Naik slide yang sangat-sangat menggerunkan dua orang and sorang-sorang. Berenang di River Water. Main ombak dekat River Water. Makan sama-sama. Sembang. And, macam-macam lagi. Ia sangat menyeronokkan. Ad tak akan pernah lupakan hal ini buuat selama-lamanya. Ad sayang husband Ad. Thank you so much darling. I love you. ^^